Nederlands leraar

Deep Purple kan het nog..

4-06-2017

Blog

Child in Time en Highway Star staan niet meer op de setlist, de hoge tonen kan zanger Ian Gillan er niet meer uit persen, maar wat wil je? De man is 71 jaar! Dan moet je niet zeuren, maar alleen met bewondering kijken naar deze veteraan van de hardrock…De rest van de band is ook tussen de 60 en de 70, maar speelt nog de sterren van de hemel.

Solo’s van orgel en gitaar, daar zijn ze goed in en dat laten ze bijna in elk nummer merken. Een nieuwe plaat, die opvallend goed klinkt en een tour door Europa met zo’n 30 optredens in 2 maanden. Ze hebben er nog duidelijk zin in. Het was Vrijdagavond in de Ziggo Dome een feest van herkenning en bewondering voor de virtuositeit van de band. .

Gitarist Steve Morse met zijn wapperende blonde haren was de blikvanger, Roger Glover als goede tweede en drummer Ian Paice verrichte het zwaarste werk door als een bezetene op zijn drumstel het ritme aan te geven. Mooi van bovenaf gefilmd en vertoond op de achtergrond, evenals toetsenist Don Airy, die tijdens een van zijn vele solo’s nog even ‘Tulpen uit Amsterdam’ liet horen en het geluid van wijlen Jon Lord perfect benaderd. 44 jaar geleden, 1973, was ik net als mijn vrienden, groot fan van de groep.

Vooral ‘Machine Head’ en ‘Made in Japan’, het beste live album aller tijden, hebben we grijs gedraaid. We kenden de teksten, breaks en solo’s bijna uit ons hoofd. Een feestje was geen feest, een disco geen disco en een avond samen was geen avond samen zonder Deep Purple. We waren enige tijd lid van de Deep Purple fanclub. Toch zagen we de band niet live in de tijd. Dat kwam pas in 1993, in de Brabant Hallen van S’Hertogenbosch. Daar liet de band zich ook al van haar beste kant zien. Vrijdagavond, 24 jaar later zagen we ze dus weer. Na het concert tot vijf uur s’ochtends en de dag erna alle Deep Purple platen weer eens gedraaid en ja, we vinden het ineens weer helemaal goed, na het concert van Vrijdagavond. ‘Libido- rock’ wordt het wel genoemd, krachtpatserij. Dat was het zeker, maar wat een geweldig geluid en wat een geweldige band is het toch, nog steeds. Deep Purple. Misschien was dit het laatste concert wat we van hun zagen, de toer heet ‘de Long Farewell-tour’, dus de kans dat ze nog een plaat en nog een tour maken is klein. Blij dat we het niet gemist hebben; een waardig afscheid was het zeker!