Nederlands leraar

‘Er komen er nog veel meer aan’

25-12-2012

Blog

Werkloze Spaanse jongeren trekken naar Amsterdam op zoek naar een baan.
Het is te merken. De groepen ‘Taal en Burgerschap’, die ik sinds kort heb voor een zesmaandelijkse cursus, bestaan voor een groot deel uit Spanjaarden. Daarnaast Portugezen, Bulgaren, Roemenen en Polen. Grieken en Italianen zijn wat minder ondernemend, lijkt het.

In Spanje is amper werk, hier verdienen ze het dubbele salaris voor dezelfde werkzaamheden en in Amsterdam voelen ze zich vrij.

Volgens Suarez Arguellez spreekt slecht een op de tien Spaanse jongeren die bij het consulaat langskomen voldoende Engels, ondanks het behalen van een universitair of hbo-diploma. “Dat vormt een groot struikelblok. Tegenwoordig is kennis van Engels of Nederlands zelfs voor ongeschoold werk een vereiste”.

De Spanjaarden zijn meestal hoog opgeleid en zeer gemotiveerd. Logisch, want de situatie in Spanje wordt steeds grimmiger, iedereen kent wel iemand die slachtoffer is van roofovervallen op klaarlichte dag, een autodiefstal of een zakkenroller.
Dit jaar zijn ruim 3500 Spanjaarden naar Nederland gekomen, meldt het CBS. Dat is een verdrievoudiging ten opzicht van de jaren tot en met 2008, toen ongeveer duizend tot 1200 Spanjaarden jaarlijks hiernaartoe kwamen. De nieuwkomers, tussen de 20 en 35 jaar, kennen meestal al iemand in de Spaanse gemeenschap in grote steden als Amsterdam en Den Haag; via hen wordt huisvesting of een baantje geregeld.

Voor immigranten blijkt woonruimte in Amsterdam nog moeilijker te vinden dan werk. Ze hebben vaak voor korte periodes woonruimte, zonder op het adres ingeschreven te staan. Sommige hoogopgeleide Spanjaarden werken in Nederland via detacheringsbureaus als Mediato en Otto Workforce, een aantal is hier gekomen met een kort contract bij een Nederlands bedrijf. Het grootste deel van de immigranten spreekt slecht Engels en werkt voor weinig geld in sectoren als de landbouw, horeca of schoonmaak.