Nederlands leraar

Hoe groot is de zon?

1-02-2014

Blog

Massa en volume
Het totale volume van de Zon bedraagt 1,41027 kubieke meter. Er passen ongeveer 1,3 miljoen Aardes in de Zon. De massa van de Zon bedraagt 1,9891030 kilogram en dat is 333.000 keer meer dan de Aarde. De Zon bevat 99.8% van de totale massa van het zonnestelsel. De Nederlandse astronome Imke de Pater heeft ons zonnestelsel wel eens omschreven als “De Zon en een beetje puin”.

Las ik toen ik ging googelen op ‘hoe groot is de zon?’.

Ik kan het me moeilijk voorstellen, maar de zon is dus 333. 000 keer groter dan de aarde. Vanmiddag las ik met Ola, een 13-jarige Poolse die ik bijles geef omdat ze vlak voor haar cito-toets zit, in haar geschiedenisboek over Copernicus, de Poolse astronoom die berekende dat de aarde om de zon draait en niet andersom.

‘Nicolaas Copernicus wordt beschouwd als de grondlegger van de heliocentrische theorie, die stelt dat de zon in het midden van het zonnestelsel staat en dat de planeten er omheen draaien, dit in tegenstelling tot het destijds gebruikelijke geocentrische wereldbeeld, waarbij de aarde werd geacht het centrum van het heelal te vormen. Het geocentrisme was geformuleerd door Claudius Ptolemaeus in zijn Almagest, een krachtige en relatief eenvoudige berekeningsmethode, die anderhalf millennium ongeslagen bleef’. Aldus Wikipedia, waarna nog een uitgebreide uitleg van zijn theorie volgt.

Tijdens een inburgeringsles kreeg ik eens van Katime, een moeder op leeftijd uit Marokko, de volgende vraag;
‘Meester, mijn zoon van elf zegt dat de aarde om de zon draait, dat heeft hij van de meester op school gehoord. Is dat echt zo?’. ‘Ja, dat is echt zo’ zei ik. Ze kon het maar nauwelijks bevatten. Datzelfde had ik met de grootte en het gewicht van de zon. Bijna onvoorstelbaar als je er over nadenkt.