Nederlands leraar

Fout

23-08-2012

Blog

Fout is de benaming van diegenen, die niet voor de naar Engeland gevluchte Koningin Wilhelmina kozen, maar het toenmalig wettelijke Duitse gezag gehoorzaamden die gold in Nederland van 1940 tot 1945. Deze ‘foute’ mensen, enkele honderdduizenden, werden na de oorlog gevangen gezet, gemarteld en mishandeld door Nederlanders in Nederlandse gevangenissen. Hierover is in de geschiedenisboeken, evenals over de oorlog in Indonesië, weinig tot niets te vinden.

Fout is een woord wat tientallen jaren later zou gebruikt worden voor smaak. Zo was het aanvankelijk, begin jaren tachtig, nog fout om fan van Andre Hazes te zijn. Daarvoor had je al de foute discomuziek en de foute Dolly Dots. Later werd dit fout juist weer als goed ervaren. Hazes was ineens van iedereen. En die Dolly Dots, wat een lekkere wijven, hoorde je vaak. Fout goed vinden werd ineens weer goed.
Fout werd dus een woord om in de ogen van de ‘kenners’, de ‘goeden’, zogenaamde ‘laagwaardige culturele en muzikale prestaties’ aan te duiden. Fout betekent wel eerlijk. Je bent wie je bent. Lee Towers, Anita Meyer, de hele BN- ers poppenkast uit de Story en Privé waren fout voor sommigen, of zeer geliefd door velen.

Toen Herman Brood vrijwillig in de Story en Privé ging staan, kon dit eigenlijk niet want dat was fout. Toen hij zijn kunst grootschalig door de Blokker liet verkopen, was dit fout in de ogen van de ‘serieuze’ kunstenaars. Maar anderen vonden dit juist wel goed. De zogenaamde ‘massa- ficering’ van de underground. Madonna deed hetzelfde; het voor de massa populair maken van aspecten van de underground.
Sommige dingen zijn zo fout, dat ze daardoor juist weer goed zijn. Ik weet nog in 1973, verscheen Gilbert O ‘Sullivan bij Avro’s Toppop op teevee. Bloempottenkapsel, ouderwetse kleren, helemaal fout in die tijd. Maar hij zong mooi en hij was zichzelf, dus men vond dat ‘foute’ nou juist weer leuk.

Fout is vooral een woord dat gebruikt wordt door diegenen, die in de stellige overtuiging verkeren, dat zij ‘goed’ zijn. En dat vind ik dan weer fout.