Nederlands leraar

Paulus

19-02-2014

Blog

De biografie van Paulus, geschreven door Fik Meyer is getiteld; ‘een leven tussen Jerusalem en Rome’ en is zeer de moeite waard.
Paulus werd geboren in Tarsos in wat nu Turkije heet. Saulus heette hij bij geboorte, maar hij nam later de christelijke naam Paulus aan in Damascus. Hij was eerst een tegenstander van het christendom, kreeg een visioen en hoorde de stem van Jezus. Naar het schijnt was hij blind en werd hij door Jezus genezen. Hij bezocht de stad Cavalis in de provincie Corinthië, waar hij de eerste vrouw doopte, Lydia.
Paulus ging dus vanuit Tarsos naar Pilippi en Corinthië, waar hij vele ongelovigen bekeerde. In Athene had Paulus geen succes, het Polytheïsme was hier te stevig verankerd.
Naast de Rots Acropolis bevond zich de heuvel van Aris, waar Paulus begon te preken. Dit is na te lezen in de Handelingen van de Apostelen; ‘jullie geloven veel, ik heb ook een altaar voor de onbekende God gezien, ik wil zijn geloof verkondigen’.
Nadat hij vrijgesproken was door de Romeinse Consul van Corinthie keerde Paulus terug naar Efese, 1 van de Griekse steden in Klein Azië.
In de eerste eeuw na Christus werden geloofsgemeenschappen gesticht in Philippi, Thessaloniki, Corinthie en Veria. Kerken werden pas later gebouwd.
Tot 313 werden Christenen vervolgd en voor de leeuwen gegooid door de Romeinen in de oude Griekse theaters. In 313 sloot Constantijn de Grote het Edict van Milaan, waarna Christenen niet meer werden vervolgd.
Romeinse keizers begonnen in de 4e eeuw met het bouwen van kerken. In Thessaloniki, de tweede stad van het Byzantijnse Rijk, werd op de plaats van Dimitri, die een daar een martelaarsdood gestorven was, een van de eerste kerken gebouwd.
Constantinopel, in 330 naar Constantijn de Grote genoemd, kreeg een Romeinse keizer, de oosterse stad werd de hoofdstad van het Byzantium en de 2e Romeinse stad.
In 393 werd onder Theodosius het Christendom de officiële godsdienst. Het veelgodendom werd gestopt en het Grieks werd de officiële taal.
De zesde eeuw na Christus was de beste eeuw voor het Oost-Romeinse Rijk. Naast de Hagia Sofia in Constantinopel, werd in 527 het Catherina klooster in de Sinai gebouwd.