Nederlands leraar

Wenen

4-06-2012

Blog

De rozenstruiken stonden er prachtig bij, daar in het hofpark van Wenen. Je kon er voor op een bankje gaan zitten en er naar gaan zitten kijken, iets wat velen deden. Er was een fontein met fris drinkwater in elk park. En beelden, veel beelden. ‘Schloss Schönbrunn’; een bezoek aan de kamer waar Mozart als zesjarige jongen voor Maria Theresa piano speelde. De ‘Tiergarten’; de oudste dierentuin ter wereld. Van de Nederlandse regering in 1740 nog een neushoorn kado gekregen. In het centrale paviljoen waaromheen in een cirkel de negen dierenkooien stonden opgesteld, diende de keizer te ontbijten. Terwijl zijn vrouw Maria Theresa de regeringszaken voor haar rekening nam, verdween Frans Ferdinand liever in de kelder onder het centrale paviljoen, alwaar zich een laboratorium bevond, alwaar hij zocht naar de ‘Steen der Wijzen’. Met deze steen zou men onedele metalen in edele veranderen kunnen. Maar ook is het symbolisch te zien als het verzoek rijkdom door kennis te vergaren.

De Hofburg met de kamers van Franz Joseph. Z’n bed nam hij mee als hij op reis ging. Een mooie werkkamer, waar hij elke morgen vanaf 5 uur zat met uitzicht op het grote schilderij van zijn geliefde Elizabeth, in de volksmond Sissi genoemd. De hofetiketten kon ze slecht verdragen, liever ging ze op reis naar Madeira of Korfu. Op haar zestigste werd ze omgebracht door een anarchist bij het meer van Genève.

Adolfje liep rond 1900 door deze stad zich aan de Joden te ergeren, evenals vele stadsgenoten die alle op de sociaal-democratische partij stemden van Karl Lueger, een anti-semiet die tot drie maal toe als burgemeester werd gekozen. Adolf werd afgewezen op de kunstacademie en voelde zich vernederd. Een mooi gebouw trouwens, deze kunstacademie. Niet ver van de ‘Seccesion’, de afscheidingsbeweging van o.a. Gustav Klimt, hier een twintig jaar later gebouwd. Ook een prachtig gebouw. Wit, onder een ronde koepel met bladgoud stond de volgende tekst:

Jeder Zeit Seiner Kunst
Jeder Kunst Ihrer Zeit

En dan het ‘Belvedère’ – Paleis. Belvedère was de Oostenrijkse generaal die samen met Jan Sobieski van Polen de Turken in de pan gehakt had toen deze Wenen wilden veroveren. Ter ere van zijn heldhaftige strijd en uit dankbaarheid voor het behoud van Wenen voor de Mohammedanen, werd voor hem dit Paleis gebouwd. Prachtige barok tuin eromheen. Bussen vol Nederlandse senioren werden voor het paleis uitgeladen. Ze luisterden aandachtig naar wat de gids vertelde over de kenmerken van een barok tuin.