Nederlands leraar

Zonne-energie

1-02-2013

Blog

Ik vertelde vanmorgen in de klas voor de kaart van Nederland over de kust, de rivieren en de haven van Rotterdam. Ook het deltaplan en over de afsluitdijk bracht ik ter sprake. Deze dijk was voor een groot deel een werkelozenproject, evenals de flevopolder.
Ook het Amsterdamse Bos werd door werkelozen aangelegd in de crisis van de jaren ’30.
Soms kom je op ideeën waarvan je denkt: ‘dat daar nooit iemand eerder op gekomen is’. Het zal misschien naïef zijn, maar het lijkt zo logisch en simpel.
Na de les zat ik met enkele collega’s te brainstormen over de mogelijkheid voor een werkelozenproject in de huidige crisis. Er is genoeg te doen in Nederland; denk alleen maar aan de lange termijn planning. Energie wordt schaars en steeds duurder.
Hoe zit dat met de zonne-energie? Ideaal om energie op te wekken. Helaas hebben we weinig zon hier, in tegenstelling tot landen als de Antillen, Marokko en Turkije, waar een overvloed aan zon is.
Als we nou onze werkelozen Antilianen, Marokkanen en Turken, waar er toch zeker duizenden bij zijn die nog gezond genoeg zijn om te werken en nu zinloos in de buitenwijken van Nederlandse steden zitten, eens in hun vaderland mee laten werken aan het installeren van gigantische hoeveelheden zonnepanelen op ongebruikte stukken land en woestijn? Twee vliegen in één klap zou je denken; een goede samenwerking met de twee landen, die er natuurlijk zelf ook beter van mogen worden en een gedeeltelijke oplossing voor het werkelozenprobleem.

Een eervolle bezigheid die de mensen weer een zinvol bestaan geeft. Makkelijk zal het zeker niet zijn, maar mogelijk wel.