Nederlands leraar

Jesus Christ Superstar

7-04-2023

Blog

En ja hoor, het was weer zover, de Goede Vrijdag staat voor de deur en The Passion op teevee.
Een wat sentimenteel slap aftreksel van het verhaal van de laatste 3 dagen van Jezus. Die door tweederangs acteurs gezongen slappe popliedjes, ik heb er een hekel aan. Desondanks blijf ik ernaar kijken, elk jaar weer. Een Turkse Jezus, dat hadden we nog niet gehad. Geen enkele emotie op zijn gezicht als hij in de motregen een van die mainstream nederpop liedjes staat te zingen.
En hoorde ik dat goed? Is dat ‘in the air tonight’ van Phil Collins? De drummer probeert hem wel te imiteren door heel hard op zijn drums te slaan, maar het blijft toch tenenkrommend.
Sorry hoor, maar de Pilates van dit jaar vond ik ook niet zo, ik had graag iemand met een luide en heldere stem gehoord. Wie heeft het idee gehad om hem samen met Jezus ‘zwart-wit’ van Frank Boeijen te laten zingen? Moeilijk verstaanbare flarden van een tekst; ‘die druppels bloed op de achterbank van de werkelijkheid’? Wat heeft dat met Jezus en Pilates te maken? En waarom staat Pilatus minstens 10 minuten zijn handen te wassen? Overdreven sentimenteel gedoe.
Judas die zingt ‘wat heb ik gedaan?’ klonk nogal ongeloofwaardig en dan het commentaar van Pilatus; ‘daar is niets meer aan te doen’.

Met nostalgie denk ik terug aan de film ‘Jesus Christ Superstar’ uit 1972, ik zag hem in het voormalige Alhambra bioscoop op het Amsterdamse Frederiksplein toen ik 13 was. Ik nam de muziek op met mijn cassetterecorder. Later kocht ik de elpee, de originele wel te verstaan met Ian Gillan van Deep Purple als Jezus. Was ik groot fan van destijds, Deep Purple. Met mijn vrienden was ik verbaasd dat hij niet de hoofdrol kreeg maar een onbekende sukkel genaamd Ted Neely.
<

Ian Gillan

Vorig jaar, 50 jaar na dato, kwam hij nog een Jesus Christ Superstar show geven in de Rai in Amsterdam. Pure geldpikkerij, Jezus was 33 toen hij gekruisigd werd. Ted Neely moest inmiddels tegen de 80 jaar zijn.
Maar die film was goed, er werd goed in gedanst en de muziek was goed. Het maakte meer indruk op mij dan alle kerkbezoeken tot dan toe.