Nederlands leraar

Kerst en oud en nieuw

22-12-2020

Blog

De kerstboom optuigen, dat was meestal op de zaterdag na Sinterklaas. Kerstballen kopen, dat was al een belevenis.
Er viel te kiezen tussen aluminium slingertjes of elfenhaar, gekleurde en witte kerstverlichting, vogeltjes, elfjes en allerlei andere dingen om in de kerstboom te hangen.
De kerstboom was altijd een echte, dat rook zo lekker. We waren urenlang bezig om de kerstboom te versieren. Als kers op de taart wilde iedereen de piek erop zetten. Dan was het af en gingen de lampjes aan. Ook nog een kerstkrans op de ingangsdeur.
Heel gezellig op de donkere winteravonden.
Op Kerstavond kregen we geen cadeautjes, die hadden we immers op Sinterklaas al gehad.
Bij het ontbijt was er Kerststol, maar eerlijk gezegd was ik daar niet zo gek op. Natuurlijk waren er op de dagen rond de Kerst bij de thee of koffie kerstkransjes. We hadden een mooi kerstservies en een kerst tafelkleed en servetten die we alleen op 1e en 2e kerstdag gebruikten.
Het menu bestond uit wild (reerug, fazant, wildzwijn) met preiselbeeren. Daarbij spinazie a la crème met gekookte aardappelen met jus.
Het dessert bestond uit cerises flambee, oftewel ijs met slagroom en daarbij geflambeerde kersen met het vuur nog in de pan en op je bord.

Met oud en nieuw keken we naar de oudejaarsconference van Toon Hermans of Paul van Vliet. Dan om 12 uur, na het feliciteren, het vuurwerk.
Die knallen vond ik maar niks, klereherrie. Vuurpijlen waren leuker om naar te kijken. Alcohol dronk ik nog niet, kreeg ik hoofdpijn van. Mijn vriend wel, die moest kotsen van de whiskey waarvan hij veel te gretig een paar slokken van genomen had.
Op Nieuwjaarsdag sliep je uit, ‘s middag was er skischansspringen op tv en dat slaapverwekkende kerstcircus van de prinses van Monaco.
Suffe tijd, die kerstvakantie. Daar kwam verandering in toen we op skivakantie in Oostenrijk gingen, daar zijn we drie keer naar toe gegaan en het waren de mooiste en beste kerstvakanties