Nederlands leraar

Nederpop.

13-08-2020

Blog

Boudewijn de Groot, Ramses Shaffy, Armand. Drie zangers die met een uitstekende dictie en verstaanbaarheid kwalitatief hoogstaande teksten melodieus ten gehore brengen/brachten.

Spinvis is voor mij de Nederlandse artiest die met zijn plaat ‘Tot ziens, Justine Keller’ een van de beste Nederlandstalige platen aller tijden heeft gemaakt.

Nederpop.
Begin jaren ’80 de hele nederpop rage:Doe Maar, Toontje Lager en Het Goede Doel. Leuke tijd was dat, ik zag Het Goede Doel optreden in het Vondelpark in Amsterdam, waar ze toen nog het Sinterklaaslied zongen;
‘Sinterklaas, wie kent hem niet? Sinterklaas, Sinterklaas en natuurlijk Zwarte Piet!’
Mag nu niet meer.

Een ander hoogtepunt van de Nederpop: Klein Orkest, vooral de plaat ‘Het leed versierd’

met de mooie strofe;
‘Laat mij maar alleen, ook al valt het soms niet mee. De eenzaamheid is soms erger met z’n twee’
Verder gaat het dan met:
‘En niemand die er zeurt: ‘wat ben je stil waar denk je aan. Wat ben je stil waar denk je aan. O no!’

Niemand die destijds zo treffend ons gestuntel met de meisjes weergaf als zanger Harrie Jekkers van Het Klein Orkest.

Frank Boeyen dat is een verhaal apart. We vonden zijn eerste hitje ‘Linda’ wel leuk. Alleen wat zong die nou? We verstonden er weinig van. Van het liedje ‘Kronenburger Park’ verstond ik alleen ‘de autolichten beschijnen haar lichaam’ en ‘alles blijft bij het oude’ en ‘zwart wit’; denk niet zwart, denk niet wit, maar in de kleur van je hart’. De rest van de tekst was onverstaanbaar.
Theo Maassen had er een leuke grap over;
‘Waar moet het nou naar toe met de wereld? Niemand weet het. Ja, Frank Boeyen weet het, maar die kan niemand verstaan!’
Mijn zusje wordt altijd boos als we het over het ‘gemompel’ van Frank Boeyen hebben. Ze is fan en heeft veel c.d.’s van hem gekocht. het is gewoon zijn Nijmeegse accent!’ zei ze altijd.

De rappers van tegenwoordig kan ik niet verstaan. En dan dat irritant drammerige toontje van ‘o ik ben zo zielig en niemand is aardig voor mij’. Zouden die gasten zelf ook niet doorhebben dat ze niet te verstaan zijn?